Web razvoj - Web development

Web razvoj (eng. Web Development je moderno zanimanje koje se bavi: izradom, programiranjem, dizajnom, administracijom i marketingom web aplikacija, sajtova i softwera a koji se distribuiraju preko globalne mreže, inerneta.

Šta je web razvoj?

Web razvoj je proces kreiranja i održavanja web lokacija. Obuhvata širok spektar zadataka, uključujući dizajn, razvoj i primenu web stranica, aplikacija i web usluga. Web programeri koriste različite tehnologije, programske jezike i okvire za kreiranje i održavanje web lokacija, web aplikacija i web usluga.

Web razvoj se može podeliti u dve glavne kategorije: front-end razvoj i back-end razvoj.

Front-end razvoj (poznat i kao razvoj na strani klijenta) uključuje kreiranje korisničkog interfejsa i delova web sajta sa kojima korisnici komuniciraju. Ovo obično uključuje izgled, dizajn i funkcionalnost web lokacije. Front-end programeri koriste tehnologije kao što su HTML, CSS i JavaScript da kreiraju izgled i osećaj web lokacije.

Back-end razvoj (poznat i kao razvoj na strani servera) uključuje kreiranje logike i funkcionalnosti web stranice na strani servera. Ovo obično uključuje bazu podataka, skripte na strani servera i web usluge. Back-end programeri koriste tehnologije kao što su PHP, Rubi, Pithon i Java da bi kreirali logiku i funkcionalnost web stranice na strani servera.

Web razvoj se stalno razvija, a nove tehnologije i okviri se stalno razvijaju. Web programeri moraju da budu u toku sa najnovijim razvojem kako bi kreirali web lokacije koje su brze, brze i bezbedne.

Web razvoj je veoma raznovrsno polje i može uključivati različite vrste web lokacija kao što su statične, dinamičke, e-trgovine, društvene mreže i još mnogo toga. Takođe uključuje proces optimizacije web lokacije kako bi bila pogodnija za pretraživače (SEO) što će pomoći da se web lokacija bolje rangira u pretraživačima kao što su Google, DuckDuckGo, Ecosia, Bing itd.

Frontend razvoj - Front end Development

Front end web je sve ono što korisnik vidi i čime može da upravlja kada dođe na određen web sajt ili aplikaciju.. Dakle, front end web razvoj oblast koja se bavi razvojem, dizajnom i programiranjem funkcionalnosti grafičkog interfesa web sajtova, aplikacija i servisa.

Backend razvoj - Back end development

Back end web razvoj (eng. Web Development), je kompleksna oblast web razvoja koja dalje ima različite oblasti svog delovanja kao što su generisanje dinamičkog sadržaja, kreiranje baza podataka, upravljanje i administracija na serveru i slično.

Web programiranje

Web programiranje je proces dizajniranja, kreiranja i postavljanja web sajtova i aplikacija. To uključuje razvoj logike na strani servera i klijenta za kreiranje kompletne, funkcionalne web stranice ili web aplikacije. Web programiranje uključuje širok spektar tehnologija i okvira, uključujući HTML, CSS, JavaScript, PHP, Rubi on Rails i još mnogo toga.