Testiranje sajta QA

Google kao i ostali pretraživači zahtevaju od web sajtova određene karakteristike da bi ih uvrstio među potencijalne kandidate za pozicioniranje u SERP (Serch Engines Results Pages). I najiskusniji programeri po nekad naprave neku nesmotrenu grešku koja može da utiče na kvalitet gotovog proizvoda. Iz tog razloga, potrebno je pre objavljivanja testirati web sajt na osnovne vitalne karakteristike.

Provera HTML koda

Provera HTML koda

Web sajt ili aplikaciju možemo da pravimo na različite načine i uz pomoć različitih tehnologija ali kada se učitava u korisnikovom pregledniku učitava se u HTML-u.
Testiranje validnosti HTML stranice, njene strukture možemo da koristimo besplatan alat Nu Checker.
Na sledećem linku možemo da testiramo baš ovu stranicu. HTML validator Nu Checker

Provera HTML koda

Testiranje CSS stilova

Valid CSS!

CSS stilovi treba da su pisani pravilnom uptrebom selektora, karakteristika i vrednosti. W3C CSS je besplatan alat za testiranje CSS koda. Na sledećem linku možete da testirate ovu stranicu. W3C CSS Validation Service

Testiranje CSS stilova

LightHouse - testiranje osnovnih vitalnih karakteristika

LightHouse - testiranje osnovnih vitalnih karakteristika

LightHouse je jedan od najpopularnih alata za testiranje karakteristika web sajta koji je dostupan online preko interneta. LightHouse je Google-ov proizvod tako da je namenjen za testiranje veoma bitnih karakterisika kao što su performanse, pristupačnost, najbolja praksa, SEO i PWA.

Brzina izvođenja web sajta u pregledniku treba da bude ispod 3s. Ovo je bitno i zbog SE a i zbog korisnika. I pretraživači i korisnici kada posete našu web lokaciju žele da im se stranice brzo učitavaju i da pronađu ono što im treba, što pre.. Pogotovo ako se radi u hitnim službama.

LightHouse - testiranje osnovnih vitalnih karakteristika